27 Aralık 2016 Salı

ENERJİ MİMARLIĞI


      Enerji mimarlığı  yapının  kendine  yetebilecek    kadar    enerji   kullanması  ve     kendine  yetebilecek  kadar  enerji  üretebilmesi   , yapının  nefes   alması     demektir .  Her bir   varlık  kendisine  yetecek  kadar   enerji  üretir  ve  tüketir. Formunu  gösteriş değil  işlevsel  olması  belirler. Yani  enerji  mimarlığını anlatmak  istersek  bir  planlama  süreci  diyebiliriz .  Bu   planlama  süreci  kent   tasarımından  yapıda  seçilen   doğru  malzemeye  kadar   geçen   sorumluluk   dolu  süreçtir.
      Bir  yapı  doğru  inşa  edilmesiyle , doğru  bir   şekilde  yönelmesiyle  ,  doğru   tasarımıyla  ve doğru  malzemeleriyle   % 50  enerji  tasarrufu  sağlamış  olur . Ve  bu  klasik  bir  inşaat yapımından daha fazla   para  harcatmaz  .
Pasif   güneş enerjisini  kullanma  konusundaki  sonuca gelirsek;  yenilenebilir  enerjilerden olan   güneş enerjisinin  yapıda kullanımının son derece karmaşık, hatta  bazen bilinen yapım ve tasarım   kriterlerine ters  düştüğü görülmektedir. Ancak özel tasarımlarla teknoloji ile estetiğin bütünleşmesini sağlamak  mümkündür. Güneş enerji panellerinin  yapılaşmış  ya da doğal çevre ile uyumunun sağlanmasında tasarımcıların güneş panellerini  gizlemek için  renk, doku ve  biçimin çevresiyle uyumlu hale  getirilmesi ,  doğal çevrenin   ya  da yapılaşmış çevrenin  taklit edilmesi yada  güneş panellerini yapının bir unsuru olarak tasarlanması, panellerinin  özel üretimlerle bir heykel  gibi tasarlanarak kullanılması  gibi estetik ilkelere dayanan çözümler üretmeleri faydalı olacaktır.
Tasarımcıların  üretim şirketleri ile iş birliği içinde  çalışmasıyla  standart çözümlerin de üretilerek   maliyetin düşürülmesi, uygulamanın   yaygınlaştırılması açısından gerekli görülmektedir. Türkiye'nin güneşlenme  yönünden ne kadar zengin olduğu düşünüldüğünde, bu konudaki maliyet ve estetik problemlerin aşılarak güneş  enerjisinin kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder