6 Aralık 2016 Salı

İSTANBUL VE PARİS'İN ALTYAPI İNCELEMESİ






Paris deyince insanların aklında  hep iki farklı zaman belirir .17. yüzyıl sonuna kadar dar sokaklara, derme çatma pazarların kurulduğu küçük meydanlara sahip ve çoğunlukla işçi sınıfının yaşadığı bir Ortaçağ şehri Paris bir yana, 18. yüzyıl itibariyle güçlenen imparatorluğun ve 19. yüzyıldaki sanayi devriminin etkisiyle şehrin görünen yüzü tamamen değişmiş ve adeta Avrupa’nın başkenti haline gelmiş Paris bir yana.
1870 yılında nüfus tam iki katına çıkmıştır. Nüfusun artması; sağlık, temiz su ve kanalizasyon gibi altyapı sorunları, ulaşım ve en önemlisi konut ihtiyacı gibi sorunlarını getirdi.
Bu sorunları halletmek için Haussmann’ın yardımı alındı. Yeni bir kent yapılanması oluşturuldu. Bu kent yapılanması, aynı zamanda dolaşım ve ulaşım sistemlerini de bir düzen içine sokuyordu.
Paris’te ulaşım deyince bütün dünyanın aklına Paris Metrosu gelecektir. Bugün devasa bir metro ağına sahip Paris’te tam 298 istasyonu bünyesinde bulunduran, 16 hattın aktif çalıştığı, 214 km uzunluğunda rayların döşeli olduğu bir yer altı şehrini konuşuyoruz.
Dünyaca ünlü bir metro ağına, onun kadar meşhur bir tramvay yapılanmasına rağmen, Paris’in bugün en büyük problemi yine trafik. Adeta yerin üstünde olduğu kadar, yerin altında da bir Paris olsa da, nüfus yoğunluğu Paris’i içinden çıkılması güç bir trafik keşmekeşliğine götürmüş ve bununla ilgili atılması gereken ne kadar adım varsa atmaya razı etmiştir. Bugün Paris halen 150 yıl önce Haussmann’ın müdahalelerin yarattığı kent olarak durmaktadır.
İstanbulda ise  araştırmalara göre en önemli 3 sorununun trafik, nüfus yoğunluğu ve asayiş olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre İstanbul’da  yol altyapısının bozukluğu (yüzde 4.96) , su ve kanalizasyon sorunları (yüzde 1.55), doğalgaz altyapı sorunları (yüzde 0.49) ve diğer sorunlar takip etmekte.Kentsel altyapı tesisleri olarak tanımlanan içme-kullanma suyu , kanalizasyon arıtma tesisleri teknik altyapı tesislerinin bir bölümünü oluşturmaktadır.Kentsel altyapı tesislerinin tam olarak değerlendirilebilmesi  için planlama, projelendirme ,uygulama, işletme ve bakım hizmetlerinin bir bütün olarak ele alınıp incelenmesi gerekmektedir.Bu inceleme sonucunda her kademede karşılaşılan problemlerin tesbiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder