27 Aralık 2016 Salı

PASİF GÜNEŞ ENERJİSİ HAKKINDA


    Yapılar  insanların  barınmasını sağlayan insanları  afetlerden  koruyan sığınaklardır.Ve  bu görevlerini yerine  getirmek  için  dizayn  edilirler. Bu yapılarda ısıtma , soğutma  ,  aydınlatma gibi  kullanılan klasik enerji kaynaklarına alternatif olarak yeni ve  temiz enerji kaynağı olan  güneş  enerjisinin  kullanılması  pasif  güneş  enerjili  sistemdir. pasif  güneş   enerjisi  sistemi  binayı toplayıcı olarak kullanan  ve herhangi  bir  ekipmana  ihtiyaç  duymadan  ısıyı  depolayıp  muhafaza   edebilen  bir  mekanizmadır. Bu  işlemleri yerine  getirirken  yazın   minimum  derecede  ısı  kazancı  kışın  maksimum  derecede   ısı kazancı  sağlamaktadır. Bunun  için  güneye  yönlendirilen  geniş  cam  alanları ,  sistemin  performansını  arttırıcı   malzemelerden  meydana  gelen ısıl  kütlelerden  ve  enerji   korunumlu  binalardan   yararlanırlar.pasif güneş  sistemleri  iki  başlık   altında  incelemek  mümkündür. pasif güneş  enerjisi ile  ısıtma  sistemi ile  doğal  soğutma sistemi olarak.
Pasif  güneş  sistemin   avantajlarını  sıralayacak  olursak ;
*çalışma prensipleri   basit  ve  bakımları   basittir
*sistem  maliyetleri  eğer depolayıcı  elemanı destekleyen  zemin  bulunuyorsa  aktif  sistemlerden  daha  düşüktür.
*sistem  faydalı  sistem  devre  dışı  kalsa  bile  çalışmaya  devam   eder.
*pasif  dizaynlar çoğu  zaman estetik  dizaynlara  göre  daha  çok  tercih  edilir .
       Pasif enerji sistemlerinin  dezavantajı da vardır . Bu  güneş  ışığının    depolanacağın   alanın    yapının   mimarisi  ile   bütünleşmemesidir. Bundan  dolayı  yapının  diğer  bölümleri ile   bütünleşir.
       Pasif  güneş  enerjisi  ile  ısıtma sistemi  güneye  yönlendirilmiş  camların  içinde  depolanan  enerji  ,  binadaki  ve  özel  alandaki  elemanlarda  depolama , mekanik  elemanlardan  en  az  derecede  faydalanılarak  radyasyon , kondüksüyon , konveksiyon  gibi  doğal  yollar  ile  enerjinin  dağılımı , yüksek   ve düşük  sıcaklıktaki  enerji  akımının  doğal  yollar  ile  kontrolüdür .
         Pasif  sistem  tiplerini  sıralayacak  olursak ;
         *Direk  kazanç sistemi
         *İndirek   kazanç  sistemi
         * Isı  depolayıcı  duvarlar
         *Çatı  havuzları
         *Entegre  sera  sistemleri
         *Ayrılmış  kazanç  sistemleri

Direkt kazanç sistemi ;
         Güneş  enerjisini  kullanmanın  en  basit  ve  kolay   yoludur . Güneye  yönlendirilmiş  cam   panallere  vuran  güneş  ışığı  camın  fiziksel  özelliğinden  faydalanılarak  hacime  kısa dalga  boyu  ışınları   geçmesi   prensibine  dayanır. Gündüz  çatıda , döşemelerde  depolanan  enerji gece   ihtiyacın  ortaya  çıkması  halinde  konveksiyonel  olarak  dağılıyor .  Yazın ısınmaya   ihtiyaç   duyulmadığı  zamanlarda   gölge  araçları   kullanılarak  ısı  kazançları  minimuma   indirilmeye   çalışılır. Bu  yapı aynı  zamanda  gün  ışığının  eşyalara  zarar   vermesini de  önler . Dünya  üzerinde  pek  çok  örneği  vardır fakat  en  çok  dikkat  çeken örnek İngiltere'de  bulunan   mimar  Emisle A.Morgan  tarafından  dizayn  edilen St. Georges okuludur . Yapının  % 50 si  güneş   enerjisi ile  çalışmaktadır.
İndirekt kazanç sistemleri ;
        Bu  kazanç  sistemlerinde  güneş  enerjisi  yapının  dışında  bir  alanda  depolanmaktadır. Doğal  taşınım  yollarıyla  yaşam  alanına  iletilir. Bu sistemler  yapıya  herhangi  bir  değişiklik  yükümlülük  katmadan  dizayn  edilmelidir. Üç ana  başlık  altında  inceleyebiliriz.
         *Isı depolayıcı duvarlar
         *Çatı  havuzları
         *Entegre  sera  sistemleri
         *Ayrılmış  kazanç  sistemleri
Isı depolayıcı duvarlar ;
         Bu  duvarlar  yapının güneyine  yerleştirilmekle  birlikte  önünde bir  miktar  hava  boşluğu  bırakılacak şekilde  tek  cam veya  çift  cam ile  kaplanmıştır. Isı depolayıcı duvarlar  mimarinin izin  vereceği düzeyde beton  ,tuğla  ,taş  kerpiç  gibi malzemeler  dışında su  tankları da kullanılmaktadır  güneş ışığını  daha fazla  absorbe etmek  amacı ile koyu renge  boyanmıştır.Camdan geçen duvarla cam arasında kalan  ısı için yaşam alanına iletebilmek için masif  duvarın  alt  ve  üst  kısımlarına  transfer  kanalları  açılır. Kazanılan bu ısı depolayıcı duvarlardan  yaşam yerine  aktarılır , yaşam alanındaki soğuyan  ısı cam  ve masif duvarına yönlendirilir. Bu yapıya verilebilecek en iyi örneklerden biri  Fransa'da  mimar  Jacques Michel  ve  Felix  Trombe tarafından  1976 da yapılan Michel - Trombe evidir .
Çatı  havuzları ;
       Dam  havuz sistemi olarakta ifade edilir. Evin  çatısındaki  havuzun veya plastik torbalarının  doğrudan depoladığı enerji geceleri binaya enerji kaynağı olmuştur. Bu yapının üstüne kepenklerde konulmuştur böylece kepenkler gündüz açılıp ısı  depolanırken  gece  kepenkler  kapatılarak  ısının  dışarı  kaçması  engellenilir.

Entegre sera sistemleri ; 
       Bu sistem  direkt ve indirekt sistemin  kombinasyonu  olarak  düşünülebilir. Sera kitle  duvarı il yapıdan ayrılması  için  güneye inşaa edilir.  Temelde güneş ısını  sera içinde  depolanarak ısıya  dönüşür . Buradaki ısının  bir kısmı veya tamamı yapının diğer hacimlerine ya da dışarı gönderilir. Sistem ısıtılması düşünülen hacimle  doğru orantılı yerleşir. Başka hacimle olacak olan ısı transferi de entegre sera sistemi ile ısıtılacak yapı arasında  küçük transfer  kanalları  aracılığıyla gerçekleşir.Entegre sistemler monte edilebilirler. Fakat yapılmamış bir binaya monte edilmek  istenirse  hesaplanmadığı   için  problem  çıkabilir .
Ayrılmış  kazanç  sistemleri ;
        Bu  sistemde  güneş enerjisini depolayan  bölüm yaşam  yerinden  ayrı  olarak ısı kaybını en az  düzeyde  tutacak  şekilde izole  edilerek imal edilmiştir. Isınan  akışkan  havanın kendiliğinden yer  değiştirmesi  tekniğini  kullanmıştır. Bu  teknik güneye eğimli  araziye  uygulanır .Toplayıcı  yüzey  ile  ısıl  depo binanın altına  gelecek şekilde  yerleştirilmiştir.  Toplayıcıda ısınan hava yükselip  depoya gidiyor  oradan binaya  geçiyor  binada  soğuyan  havada  tekrardan  toplayıcıya  dönüyor .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder